Mi az a stevia?
A stevia vagy jázminpakóca a fészkesek családjába tartozó, szubtrópusi növény, mely Paraquayban és Brazíliában őshonos, de már világszerte használják édesítőszerként.
Vannak káros hatásai a növénynek?
Kísérletek bizonyítják, hogy a stevia abszolút biztonságos az emberi szervezetre.
1992. Boeck-Haebicch: a steviol mint édesítőszer biztonságos
2000. Chan et al.:önkéntesek egy éven keresztül napi 3×250 mg stevioside-ot fogyasztottak. Vérük összetétele nem változott.
1999. JEFCA: a stavia nem toxikus: a kísérletet patkányokon végezték, akik napi 1100 mg/testsúlykilogramm steviát kaptak
Mi a stevioside?
Ez a steviol glikozid, mely a steviában 8-15%-ban található meg. Ez az anyag felel a növény édes ízéért.
Mennyi kalóriát tartalmaz a növény?
Ha a napi cukorbevitelünket, ami 131 gramm teljesen helyettesítjük, akkor az 430 mg stevioside-nak felel meg és ebből mindössze 80 mg szívódik fel, ami 0,3 kcalnak felel meg. Tehát gyakorlatilag nullakóliás.
Mennyi az ajánlott napi bevitel?
7,9 mg/testsúlykilogramm. Habár ennek sokszorosa is 100%-ban biztonságos.
Fogyaszthatják a magas vérnyomásban, cukorbetegségben, PKU(fenilketonuria)-ban szenvedők?
Igen, mert vérnyomás-csökkentő hatással rendelkezik (Chan et al, 2000.). Igen, mert nem emeli a vércukorszintet. Igen, mert szerkezete teljesen különbözik az aszpartámtól.
Igaz, hogy gátolja a nemzőképességet?
Nem. Siotsu 1996-os és Oliveira-Filho 1989-es kutatásai is alátámasztják ezt az állítást.
Miért jobb a stevia, mint más édesítők?
A stevia 100%-ban természetes, míg a többi édesítő mesterségesen előállított. Kevesebb kalóriát tartalmaz, stabil marad nagy hőmérsékleten is. Ezeken felül, míg a steviának számos jótékony hatása ismert, más édesítőszerek inkább károsak az egészségre
Használhatom főzésre is?
Igen, mivel nem karamellizálódik és szerkezete a magas hőmérsékleten is stabil marad.
Teljesen helyettesíthetem vele a cukrot?
A stevia nagyszerű helyettesítője a cukornak az édességekben, levesekben, főételekben. Tudnunk kell, hogy sokkal édesebb a cukornál, így sokkal kisebb mennyiséget kell belőle használnunk. És emellett nem kell aggódnunk káros hatásai miatt sem, mivel nincsenek neki.