Stevia rendelése

A különböző cukrokról

A lassú halál: a fehér cukor

A fehér cukor 99%-ban a szacharóz nevű szénhidrátból épül fel. Nádcukorból vagy cukorrépából állítják elő, így lesz belőle kristálycukor, kockacukor, porcukor és jegeccukor. A cukorrépát először kilúgozzák, majd az így kapott levet mésszel tisztítják. Tisztítás utn savval fehérítik, majd bepárolják és kristályodásig főzik. Ezután finomítják és megint fehérítik. (kénsavval!) Az eljárás során pedig az összes vitamint, ásványi sót, nyomelemet, enzimet, telítetlen zsírsavat sikerült kivonni belőle. Ezért is nem meglepő, hogy számos betegségünk forrása ez az anyag: hozzjrul a túlsúly, az akne, a dermatitisz kialakulásához, emésztési zavarokat okoz, növeli a vér húgysavtartalmát, B1-vitamint von el a szervezetből (amitől idegesek, agresszívak leszünk.) A szív- és érrendszeri megbetegedések megjelenésében is nagy a szerepe.

cukrok

Az álszent: a barna cukor

Sokan azt gondolják, hogy a barna cukor egészséges, de ez is ugyanabból a cukorrépából készül, mint a fehér cukor és az eljárások is nagyjából megegyeznek. (Kivétel annyi, hogy nem 100%-osan tisztítják meg). Sajnos a szervezetre gyakorolt hatásai is ugyanazok, mint a fehér cukornál. Semmilyen előny nem tulajdonítható neki, még a fogszuvasodáshoz is hozzájárul.

A mesterséges édesítőszerek

Sokan a túlzott energia-bevitel elkerülése érdekében fordulnak az energiamentes mesterséges édesítőszerekhez, hiszen ennek köszönhetően "light" lesz ételük. Ezek a termékek hatalmas választékban, por, szirup, tabletta, folyadék formájában sorakoznak a boltok polcain. Sokszor egymással kombinálják őket, hogy az így keletkezett anyag édessége megnőjön.

A legfontosabb édesítőszerek közé tartozik a szacharin, a ciklamét, az aceszulfám-K és az aszpartám. Mind édesebb a cukornál: a szacharin háromszázszor, a ciklamát harmincszor, az aceszulfám-K és az aszpartám pedig kétszázszor, így elég kis mennyiség is belőlük az édes íz eléréséhez. A szacharin azonban nem alkalmas főzésre-sütésre, mert hő hatására elbomlik, az aszpartám is hasonlóan viselkedik. Milyen káros hatásai vannak ezen kívül ezeknek a szereknek?

A mesterséges édesítőszerek káros hatásai

A szacharint 1879-ben fedezték fel, fémes utóíze miatt azonban sokan fanyalogtak rá. Az 1970-es években pedig azt is kimutatták, hogy patkányokon hólyagrákot okozott. Állítják azonban, hogy az emberekre semmilyen negatív hatása nincs.

A ciklamátot 1937-ben fedezték fel, nagy megoldásnak tűnt, hiszen ennek nem volt utóíze, azonban bebizonyították, hogy hólyagrákot okozhat.

Az aszpartám engedélyezésére pedig 14 évet kellett várni. Ennek talán okai lehettek a következők: súlyosbítja a migrénes rohamokat, epilepsziás rohamokat idéz elő, kóros EEG hullámokat idéz elő, elősegíti az agydaganat kialakulását, látászavarok kialakulásához vezethet, idegrendszeri gondokat okoz.

A régi újdonság - a stevia

Sokunk számára ismert már ez a természetes édesítőszer, melyet a paraquayi növényből vonnak ki. Mára már ennek az anyagnak a jótékony hatása bizonyított: a stevia nagy szerepet játszik a vércukorszint normalizásában, elősegíti a máj és a lép működését, fogyasztása nem okoz fogszuvasodást sem. Meggátolja a baktériumok és vírusok szaporodását. Cukorbetegek is fogyaszthatják. És NINCS semmilyen mellékhatása.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!