Főzzünk steviával!

A steviát kiválóan alkalmazhatjuk különböző édességekben, főételekben, levesekben, hiszen kitűnően helyettesíti a cukrot. Olvadáspontja 198 Celsius fok, de szerkezete ennél magasabb hőmérsékleten sem változik. Szerkezete stabil és eltérő PH-jú közegben sem változik meg, vagyis savas gyümölcsök édesítésére is kiváló lehet. De mi az amire fontos odafigyelnünk, ha steviát használunk?

stevia4

Fontos tudni:

A stevia sokkal édesebb a cukornál, így jóval kevesebb mennyiség is elegendő belőle. Maga a kivonat háromszázszor, de a por is minimum harmincszor édesebb a szaharóznél, így vigyázni kell vele, mert könnyen előfordulhat, hogy túlédesítjük kedvenc ételünket. Ráadásul a steviának, ha túl sokat használunk belőle, lesz némi utóíze, ami szintén nem annyira kellemes. De íme itt egy átváltási táblázat, mely jelenthet némi segítséget:

Átváltási táblázat
Azokban a receptekben, melyekben meghatározó a cukor, ez a táblázat nagy segítséget jelenthet, jóllehet az átváltási arányok mutathatnak némi eltérést. Mindenesetre tanulmányozd át és kísérletezz egy keveset!
finomított cukorzöld stevia levélből készült porfehér stevia porszirup
egy teáskanál1/8 teáskanál1/16 teáskanál2-4 csepp
egy evőkanál3/8 teáskanál¼ teáskanál6-9 csepp
¼ csésze1,5 teáskanálegy csipet¼ teáskanál
½ csésze1 kávéskanálfél teáskanál½ teáskanál
1 csésze2 kávéskanálegy teáskanál1 teáskanál

A főzésben az is nagy segítség lehet, ha magunk ki tudjuk vonni a növényből a sztevioside-ot, hiszen így sokkal édesebb anyaghoz juthatunk. De hogyan is készíthetjük el otthon magunknak a stevia kivonatot?

A stevia leveleit egy egész napon át tiszta alkoholba kell áztatni, majd a következő napon le kell szűrni és felhígítani egy kis vízzel.  Azonban ebben a folyadékban még található némi alkohol, amit fontos, hogy eltávolítsunk. Ezt nagyon egyszerűen megtehetjük: mindössze el kell kezdeni lassan melegíteni az oldatot. Arra azonban figyeljünk, hogy ne forraljuk!

Készíthetünk vizes oldatot is, de tudnunk kell, hogy ebben az esetben a kivonat nem lesz olyan édes, mint ha alkohol segítségével készítenénk el.

Ezenkíbül ha lefőzzük a kivonatot, akkor nagyon egyszerűen sűrű Stevia sziruphoz juthatunk. Ez mindkét eljárásnál alkalmazható.

Bátran főzzünk steviával, mert valóban megédesíti ételeinket!

Stevia termékek ITT

Éden prémium Steviatabletta 200 db

Éden prémium Stevia tabletta 200 db

Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.

Ár: 1590 Ft
Megnézem

Stevia Fluid Nova szirup50ml

Stevia Fluid Nova szirup 50ml

A Stevia Fluid Nova egy áttetsző kivonat, mely 20% Steviát tartalmaz és szűrt vízzel van hígítva. Ezt a kivonatot azoknak ajánljuk, akik még nem használtak Steviát édesítéshez.

Ár: 2890 Ft
Megnézem

Stevia por 20g - Almitas

Stevia por 20g - Almitas

A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.

Ár: 2650 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!