A steviát kiválóan alkalmazhatjuk különböző édességekben, főételekben, levesekben, hiszen kitűnően helyettesíti a cukrot. Olvadáspontja 198 Celsius fok, de szerkezete ennél magasabb hőmérsékleten sem változik. Szerkezete stabil és eltérő PH-jú közegben sem változik meg, vagyis savas gyümölcsök édesítésére is kiváló lehet. De mi az amire fontos odafigyelnünk, ha steviát használunk?
A stevia sokkal édesebb a cukornál, így jóval kevesebb mennyiség is elegendő belőle. Maga a kivonat háromszázszor, de a por is minimum harmincszor édesebb a szaharóznél, így vigyázni kell vele, mert könnyen előfordulhat, hogy túlédesítjük kedvenc ételünket. Ráadásul a steviának, ha túl sokat használunk belőle, lesz némi utóíze, ami szintén nem annyira kellemes. De íme itt egy átváltási táblázat, mely jelenthet némi segítséget:
Átváltási táblázat | |||
Azokban a receptekben, melyekben meghatározó a cukor, ez a táblázat nagy segítséget jelenthet, jóllehet az átváltási arányok mutathatnak némi eltérést. Mindenesetre tanulmányozd át és kísérletezz egy keveset! | |||
finomított cukor | zöld stevia levélből készült por | fehér stevia por | szirup |
egy teáskanál | 1/8 teáskanál | 1/16 teáskanál | 2-4 csepp |
egy evőkanál | 3/8 teáskanál | ¼ teáskanál | 6-9 csepp |
¼ csésze | 1,5 teáskanál | egy csipet | ¼ teáskanál |
½ csésze | 1 kávéskanál | fél teáskanál | ½ teáskanál |
1 csésze | 2 kávéskanál | egy teáskanál | 1 teáskanál |
A főzésben az is nagy segítség lehet, ha magunk ki tudjuk vonni a növényből a sztevioside-ot, hiszen így sokkal édesebb anyaghoz juthatunk. De hogyan is készíthetjük el otthon magunknak a stevia kivonatot?
A stevia leveleit egy egész napon át tiszta alkoholba kell áztatni, majd a következő napon le kell szűrni és felhígítani egy kis vízzel. Azonban ebben a folyadékban még található némi alkohol, amit fontos, hogy eltávolítsunk. Ezt nagyon egyszerűen megtehetjük: mindössze el kell kezdeni lassan melegíteni az oldatot. Arra azonban figyeljünk, hogy ne forraljuk!
Készíthetünk vizes oldatot is, de tudnunk kell, hogy ebben az esetben a kivonat nem lesz olyan édes, mint ha alkohol segítségével készítenénk el.
Ezenkíbül ha lefőzzük a kivonatot, akkor nagyon egyszerűen sűrű Stevia sziruphoz juthatunk. Ez mindkét eljárásnál alkalmazható.
Bátran főzzünk steviával, mert valóban megédesíti ételeinket!
Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.
A Stevia Fluid Nova egy áttetsző kivonat, mely 20% Steviát tartalmaz és szűrt vízzel van hígítva. Ezt a kivonatot azoknak ajánljuk, akik még nem használtak Steviát édesítéshez.
A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.