A növény édes ízét a stevioside adja, melyet a stevia 13%-ban tartalmaz, de további glykoside-ok is hozzájárulnak a növény édességéhez: 2-4%-ban tartalmaz rebaudioside A-t, 1-2%-ban rebaudioside C-t, 0,5-1%-ban pedig dulcoside A-t, de van benne ezeken kívül stevilbioside, rebaudioside B, D, E és vitaminok (A és C), ásványianyagok (cink, rutin, magnézium, foszfor, vas) is. Ezek a hatóanyagok nagyon sok betegség gyógyításában játszanak fontos szerepet. Mely bajokat orvosolhatjuk velük?
Kutatások bizonyítják, hogy a stevia kitűnő a magas vérnyomásban küszködő emberek számára, hiszen csökkenti azt. Azt is fontos tudni, hogy az egészséges embereknél nem okoz vérnyomáscsökkenést, tehát vérnyomás-optimalizáló tulajdonsággal rendelkezik.
Arról már beszéltünk, hogy a növény nullkalóriás, így a súlyproblémákkal küzdők nagyszerű segítsége lehet, de emellett képes csökkenteni az édességek és a zsíros ételek utáni vágyat is. Kutatásokkal alátámasztott, hogy az éhségérzetet is jelentősen csökkenti.
A cukorbetegeknek nagyszerű kompromisszumot jelent, hiszen így nem kell lemondaniuk az édességről, viszont a növény nem emeli meg a vércukorszintet sem. Emellet a hasnyálmirigy működését is serkenti, ami szintén nagy előny a diabéteszesek számára. Rendszeres fogyasztása képes a vércukorszintet is szabályozni, így segít a cukorbetegség kontrollálásában.
A stevia javítja az emésztést, serkenti a bélműködést, csökkenti a felhalmozódott gyomorsavat. A Candidát is kiválóan lehet vele kezelni, hiszen erős gombaölő hatással rendelkezik.
Antibakteriális és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, így a fogszuvasodás, ínygyulladás megelőzésében nagyszerű segítség lehet.
A következő bőrbetegségeket nagyszerűen lehet vele kezelni: acne, dermatisit, eczema, seborrhea. A bőröregedés ellen is véd! Kisebb sebek és horzsolások kezelésére is kiválóan alkalmas.
A Stevia Fluid Nova egy áttetsző kivonat, mely 20% Steviát tartalmaz és szűrt vízzel van hígítva. Ezt a kivonatot azoknak ajánljuk, akik még nem használtak Steviát édesítéshez.
A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.