Stevia

Főzzünk steviával!

(0/0)

A steviát kiválóan alkalmazhatjuk különböző édességekben, főételekben, levesekben, hiszen kitűnően helyettesíti a cukrot. Olvadáspontja 198 Celsius fok, de szerkezete ennél magasabb hőmérsékleten sem változik. Szerkezete stabil és eltérő PH-jú közegben sem változik meg, vagyis savas gyümölcsök édesítésére is kiváló lehet. De mi az amire fontos odafigyelnünk, ha steviát használunk?

stevia4

Fontos tudni:

A stevia sokkal édesebb a cukornál, így jóval kevesebb mennyiség is elegendő belőle. Maga a kivonat háromszázszor, de a por is minimum harmincszor édesebb a szaharóznél, így vigyázni kell vele, mert könnyen előfordulhat, hogy túlédesítjük kedvenc ételünket. Ráadásul a steviának, ha túl sokat használunk belőle, lesz némi utóíze, ami szintén nem annyira kellemes. De íme itt egy átváltási táblázat, mely jelenthet némi segítséget:

Átváltási táblázat
Azokban a receptekben, melyekben meghatározó a cukor, ez a táblázat nagy segítséget jelenthet, jóllehet az átváltási arányok mutathatnak némi eltérést. Mindenesetre tanulmányozd át és kísérletezz egy keveset!
finomított cukorzöld stevia levélből készült porfehér stevia porszirup
egy teáskanál1/8 teáskanál1/16 teáskanál2-4 csepp
egy evőkanál3/8 teáskanál¼ teáskanál6-9 csepp
¼ csésze1,5 teáskanálegy csipet¼ teáskanál
½ csésze1 kávéskanálfél teáskanál½ teáskanál
1 csésze2 kávéskanálegy teáskanál1 teáskanál

A főzésben az is nagy segítség lehet, ha magunk ki tudjuk vonni a növényből a sztevioside-ot, hiszen így sokkal édesebb anyaghoz juthatunk. De hogyan is készíthetjük el otthon magunknak a stevia kivonatot?

A stevia leveleit egy egész napon át tiszta alkoholba kell áztatni, majd a következő napon le kell szűrni és felhígítani egy kis vízzel.  Azonban ebben a folyadékban még található némi alkohol, amit fontos, hogy eltávolítsunk. Ezt nagyon egyszerűen megtehetjük: mindössze el kell kezdeni lassan melegíteni az oldatot. Arra azonban figyeljünk, hogy ne forraljuk!

Készíthetünk vizes oldatot is, de tudnunk kell, hogy ebben az esetben a kivonat nem lesz olyan édes, mint ha alkohol segítségével készítenénk el.

Ezenkíbül ha lefőzzük a kivonatot, akkor nagyon egyszerűen sűrű Stevia sziruphoz juthatunk. Ez mindkét eljárásnál alkalmazható.

Bátran főzzünk steviával, mert valóban megédesíti ételeinket!

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).